Kupittaa Tournament

Kupittaa Tournament 2022

Kupittaa Tournament kuuluu Nordic Challenge kilpailusarjaan. Muut Nordic Challenge osakilpailut miekkaillaan Tukholmassa ja Oslossa. Kilpailusarjan päätteeksi yhteistuloksissa parhaiten sijoittuneille jaettaan palkinnot, 1. 800€ 2. 400€ ja 3. 300€.

Tervetuloa Kupittaalle!


Historiaa

Turun Miekkailijoiden järjestämä Kupittaa Tournament on ollut vuodesta 1978 alkaen Suomen merkittävin vuosittainen kansainvälinen kilpailutapahtuma miekkailussa. Kilpailun perusti Arne ”Antti” Andrésen (1919-1991) ja hänen aisaparinaan toimi Nils-Åke ”Nisse” Trapp (1936-2000).Ensimmäiset kilpailut oteltiin Runosmäen palloiluhallissa. Kilpailut siirtyivät Kupittaan urheiluhalliin vuonna 1980, jolloin nimi Kupittaa Tournament vakiintui. Turun kaupungin ystävyyskaupunkitoiminta muun muassa Leningradin/Pietarin, Göteborgin, Tallinnan, Gdanskin, Oslon ja Bolognen kanssa loi perustan kilpailujen järjestämiselle. Turun kaupunki avusti kisajärjestelyjä taloudellisesti, kun kisoihin osallistui joukkueita näistä kaupungeista. Kupittaa Tournament on ollut erityisesti pohjoismaisten, mukaan lukien virolaisten, ja puolalaisten miekkailijoiden suosiossa. Kilpailu on ollut lähes aina kaksipäiväinen. Aselajeina ovat olleet floretti, kalpa ja säilä, mutta vuoden 1987 jälkeen on oteltu ainoastaan miesten ja naisten kalvalla.


Kilpailun luonne muuttui vuonna 2002, kun Kupittaa Tournament sai FIE:n satelliittiturnauksen aseman. Tämä on innostanut kovatasoisia ulkomaisia osanottajia hankkimaan MC-pisteitä Kupittaalta. Eksoottisimmat osallistujat ovat tulleet Thaimaasta ja Puerto Ricosta asti. Kupittaa Tournament on ollut Suomen kovatasoisin miekkailukilpailu jo vuosien ajan, ja ensimmäistä miesten kalvan suomalaisvoittajaa saatiin odottaa vuoteen 2010 asti, jolloin Espoon Miekkailijoiden Dennis Bade voitti kilpailun. Naisten puolella turkulainen Minna Lehtola voitti kilpailun ensimmäisenä suomalaisena vuonna 1994.

Kilpailuissa jaettiin Turun Miekkailijoiden teettämä arvokilpailumitali, jonka pohjana käytettiin Valdemar Kasken suunnittelemaa Kupittaa Tournament mitalia. Risto Kaski modifioi mitalin EM-kilpailuihin sopivaksi.