Kupittaa Tournament

Kupittaa Tournament 2023

Kupittaa jännä kasvaa!

Valmistaudu sähköiseen näytökseen, kun juhlimme Kupittaa Tournamentin 45-vuotisjuhlaa 23. ja 24. syyskuuta ikonisessa Kupittaan urheiluhallissa. Liity mukaan viikonloppuun täynnä perinnettä, taitoa ja uusien miekkailulupausten esiinmarssia. Tänä vuonna, jo perinteisen EVF Veterans Circuit -kilpailun ohella, jossa kokeneet miekkailulegendat ottavat toisistaan mittaa, Kupittaa Tournament tarjoaa myös areenan nuorille nouseville tähdille. FIE -statuksen puute madaltaa kynnystä jokaiselle nälkäiselle haastajalle astua areenalle. Nämä lupaavat nuoret miekkailijat kohtaavat lajin kokeneimpia huippu-urheilijoita upeassa taituruuden ja tarkkuuden näytöksessä.

Mutta ei siinä vielä kaikki! Kupittaa Tournamentilla on erityinen merkitys Suomen maajoukkueen valintakilpailuna. Odotamme innolla Suomen parhaimpien miekkailijoiden osallistumista taistelussa paikoista maajoukkueessa. Odotettavissa on Suomen miekkailun huipputaituruutta. Kupittaan taika ei kuitenkaan usein ole hellä ennakkosuosikeille tai vanhoille mestareille, vaan yllätykset ja käänteet ovat kilpailussa taattuja.

Ja jännitys vain kasvaa! Kupittaa Tournament on osa Nordic Challenge -kilpailusarjaa, johon kuuluvat Challenge Bernadotte Tukholmassa, Ruotsissa, Kupittaa Tournament Turussa, pohjoismaiden mestaruuskilpailut Käärikussa, Virossa ja Oslo Cup Norjassa. Kolme parasta miekkailijaa kiertueelta palkitaan rahapalkinnoilla: 1. sija voittaa 1000 €, 2. sija saa 700 € ja 3. sija vie kotiin 300 €. On kuitenkin tärkeää huomata, että nämä rahapalkinnot jaetaan vasta kilpailun päätteeksi Norjassa, Oslo Cupissa, joka toimii myös ratkaisevana kilpailuna tasatulosten sattuessa kokonaistuloksissa.

Älä missaa tätä poikkeuksellista yhdistelmää perinnettä ja huippuosaamista, jossa Suomen parhaat miekkailijat kilpailevat kunniasta ja nuoret lahjakkuudet kohtaavat lajin kokeneimmat huippu-urheilijat. Pysy kuulolla päivityksille ja yllätyksille, kun valmistaudumme tähän eeppiseen kohtaamiseen Kupittaan Urheiluhallissa!

Tervetuloa Kupittaalle!

Aikataulu lauantai

Kupittaa Tournament open international

09.00 Miehet alkuerät alkavat

10.30 – 11.00 Miehet pudotusottelut alkavat

11.00 Naiset alkuerät alkavat

12.30 – 13.00 Naiset pudotusottelut alkavat

16.00-> Miehet & naiset semifinaalit & finaalit

Muutokset aikatauluun mahdollisia

Aikataulu sunnuntai

EVF Veterans Circuit Turku

09.00 Veteraanit miehet alkuerät alkavat

11.00 Veteraanit naiset alkuerät alkavat

10.30 – 11.00 Veteraanit miehet pudotusottelut alkavat

12.30 – 13.00 Veteraanit naiset pudotusottelut alkavat

14.00-> Veteraanit miehet & naiset semifinaalit & finaalit

Muutokset aikatauluun mahdollisia

Lue lisää kilpailusta

Lue lisää kilpailun järjestelyistä, kohokohdista ja kisaan osallistuvista tmåffilaisista.


Historiaa

Turun Miekkailijoiden järjestämä Kupittaa Tournament on ollut vuodesta 1978 alkaen Suomen merkittävin vuosittainen kansainvälinen kilpailutapahtuma miekkailussa. Kilpailun perusti Arne ”Antti” Andrésen (1919-1991) ja hänen aisaparinaan toimi Nils-Åke ”Nisse” Trapp (1936-2000).Ensimmäiset kilpailut oteltiin Runosmäen palloiluhallissa. Kilpailut siirtyivät Kupittaan urheiluhalliin vuonna 1980, jolloin nimi Kupittaa Tournament vakiintui. Turun kaupungin ystävyyskaupunkitoiminta muun muassa Leningradin/Pietarin, Göteborgin, Tallinnan, Gdanskin, Oslon ja Bolognen kanssa loi perustan kilpailujen järjestämiselle. Turun kaupunki avusti kisajärjestelyjä taloudellisesti, kun kisoihin osallistui joukkueita näistä kaupungeista. Kupittaa Tournament on ollut erityisesti pohjoismaisten, mukaan lukien virolaisten, ja puolalaisten miekkailijoiden suosiossa. Kilpailu on ollut lähes aina kaksipäiväinen. Aselajeina ovat olleet floretti, kalpa ja säilä, mutta vuoden 1987 jälkeen on oteltu ainoastaan miesten ja naisten kalvalla.


Kilpailun luonne muuttui vuonna 2002, kun Kupittaa Tournament sai FIE:n satelliittiturnauksen aseman. Tämä on innostanut kovatasoisia ulkomaisia osanottajia hankkimaan MC-pisteitä Kupittaalta. Eksoottisimmat osallistujat ovat tulleet Thaimaasta ja Puerto Ricosta asti. Kupittaa Tournament on ollut Suomen kovatasoisin miekkailukilpailu jo vuosien ajan, ja ensimmäistä miesten kalvan suomalaisvoittajaa saatiin odottaa vuoteen 2010 asti, jolloin Espoon Miekkailijoiden Dennis Bade voitti kilpailun. Naisten puolella turkulainen Minna Lehtola voitti kilpailun ensimmäisenä suomalaisena vuonna 1994.

Kilpailuissa jaettiin Turun Miekkailijoiden teettämä arvokilpailumitali, jonka pohjana käytettiin Valdemar Kasken suunnittelemaa Kupittaa Tournament mitalia. Risto Kaski modifioi mitalin EM-kilpailuihin sopivaksi.