Huippumiekkailua Kupittaalla: 45. Kupittaa Tournament

Turku 23.-24.9.2023 – 45. Kansainvälinen Kupittaa Tournament on täällä tuoden mukanaan jännitystä ja sähköä Suomalaiseen kalpamiekkailuun. Tänä vuonna kilpailu on yksi Suomen maajoukkueen valintakilpailuista, joten tapahtuman odotetaan kutsuvan Turkuun Suomen miekkailun parhaat huiput. Lisäksi sunnuntaina otellaan EVF veteraani circuit -osakilpailu, johon saapuu taistelemaan veteraanien arvokisamitalisteja. Tapahtuman järjestämisestä vastaa Turun Miekkailijat yhteistyössä Suomen miekkailu- ja viisiotteluliiton (SM5L) kanssa.

Tämän vuoden Kupittaa Tournament eroaa aiemmista vuosista siinä, että se ei ole FIE-satelliittiturnaus, mikä tarkoittaa, että venäläiset ja valkovenäläiset miekkailijat eivät ole kilpailussa mukana. Tämän strategisen päätöksen on tehnyt Suomen miekkailuliitto varmistamaan, että venäläiset ja valkovenäläiset miekkailijat eivät osallistu kilpailuun kansainvälisen miekkailuliiton epäjohdonmukaisuudesta huolimatta. Päätös avaa suomalaisille nouseville lahjakkuuksille mahdollisuuden kilpailla vapaammin tapahtumassa ja taistella huippusijoituksista.

Vaikka FIE/maailmancup-pisteiden puuttuminen saattaa estää joitain maailman absoluuttisia huippumiekkailijoita osallistumasta, Kupittaa Tournament tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden paikallisille tähdille näyttää taitonsa. Erityisesti olympiakarsintakauden jo käynnistyttyä, monet kansainväliset miekkailutähdet valmistautuvat tärkeämpiin kilpailuihin myöhemmin kaudella avaten suomalaisille lahjakkuuksille mahdollisuuden astua esiin. Ilman FIE-statusta rajoituksia ei ole niin paljoa esimerkiksi osallistujamääriin tai varusteisiin liittyen.

Turun Miekkailijoiden omista lahjakkuuksista kannattaa ehdottomasti seurata nuoria miehiä Henri Markkulaa ja Ilkka Koskea miesten kilpailussa. Nämä miekkailijat ovat vakiinnuttaneet asemaansa nuorten sarjoissa ja ovat valmiita esittelemään taitonsa kotiyleisölle myös aikuisten joukossa. Ilkka Koski on aiemmin ollut loistavasti hopealla vastaavassa FIE-statuksettomassa Kupittaa Tournament kilpailussa ja hän tähtää varmasti taistelemaan mitaleista myös tänä vuonna.

Kuva 1: Henri Markkula, kuva 2: Ilkka Koski

Naisten kilpailussa seurantaan kannattaa ottaa Inka Mikkilä. Hän on saavuttanut muutama vuosi sitten upeasti 7. sijan tässä kilpailussa ansaiten tuolloin maailman cup pisteitä. Hän on kuitenkin kohdannut viime vuosina haasteita ja hakee nyt mahdollista paluuta maajoukkueeseen tällä kaudella. Vaikka Mikkilä ei ehkä ole suurin voittajasuosikki, hänen päättäväisyytensä ja sinnikkyytensä tekevät hänestä mielenkiintoisen haastajan, jota kannattaa seurata.

Kuva 3: Inka Mikkilä

Kupittaan miekkailuviikonloppuna nähdään myös Euroopan EVF veteraani Circuit osakilpailu. EVF Circuit osakilpailuun osallistuu veteraanisarjan V40 ikäryhmän Euroopan mestaruuskilpailuiden viime kauden pronssimitalisti, kotiseura Turun Miekkailijoiden Nina Hyvösen, joka on ehdottomasti seurattava nimi. Hän kilpailee EVF Circuit osakilpailussa sunnuntaina ja taistelee varmasti tosissaan voitosta sarjassaan.

Kuva 4: Nina Hyvönen

Kupittaa Tournament -kilpailuun on lisäksi ilmoittautunut jo muun muassa Tokion Olympialaisten joukkue miekkailun olympiavoittaja ja henkilökohtaisen kilpailun pronssimitalisti Viron Katrina Lehis. Lehis on myös Kupittaan aiempi mestari, joten hän kamppailee tänäkin vuonna tosissaan kilpailun voiton uusimisesta.

Kuva 5: Katrina Lehis

Kansainvälinen Kupittaa Tournament tulee jälleen olemaan unohtumaton ja juhlava tapahtuma. Tänä vuonna juhlitaan niin 45-vuotiasta Kupittaa Tournamentia kuin 85-vuotiasta Turun Miekkailijat ry:tä. Liity mukaan viikonloppuun, joka huokuu perinnettä, taitoa ja uusien miekkailulupausten esiinmarssia!  Lisätietoja osallistujista ja tarkempi kilpailun aikataulu selviää lähempänä kilpailuviikonloppua ilmoittautumisen sulkeuduttua 17.9.

Tietoa Kupittaa Tournamentista:


Kupittaa Tournament on vuosittainen Suomen suurin seniorien eli aikuisten avoimen sarjan miekkailukilpailu, joka on ollut olennainen osa kansainvälistä miekkailukalenteria jo 45 vuoden ajan. Kansainvälisen miekkailuliiton satelliitti maailman cupin statuksen kilpailu sai vuonna 2002 ja veteraanien EVF Circuit osakilpailu lisättiin viikonlopun yhteyteen vuonna 2019. Tänä vuonna Kupittaa Tournament on jälleen Suomen maajoukkueen valintakilpailu, tarjoten mahdollisuuden parhaille suomalaisille miekkailijoille näyttää taitonsa. Kilpailuja isännöi Turun Miekkailijat, joka tunnetaan hyvien miekkailulahjakkuuksien kasvattajana ja vahvan yhteishengen miekkailuseurana.

Lisää tietoa kilpailusta ja aiempien vuosien tapahtumia: https://turunmiekkailijat.fi/kupittaa-tournament/

Lisätietoja kilpailusta:

Ennen kilpailua:
Inka Mikkilä
Sihteeri
Turun Miekkailijat ry, Åbo Fäktare rf
info@turunmiekkailijat.fi
 
Kilpailun aikana tai ennen kilpailua puhelimitse:
Heikki Saarento
Puheenjohtaja
Turun Miekkailijat ry, Åbo Fäktare rf
+358 40 7203056
heikki.pj.saarento@gmail.com