UKK / FAQ – Usein kysyttyjä kysymyksiä miekkailusta

Seitsemän kovaa kysymystä

1. Onko miekkailu vaarallista?

Ei ole. Miekkailu on kamppailulaji, mutta otellessa miekkailija on suojattu miekkailukypärällä eli maskilla, miekkailutakilla ja hanskalla. Naisilla on takin alla muovinen rintapanssari. Vammariski on sama kuin missä tahansa urheilussa eli nilkan nyrjähtämiset yms. urheiluvammat.

2. Voivatko miehet ja naiset otella vastakkain?

Kyllä voivat. Miekkailu on yksilölaji ja ottelun lopputulos ei ole mitenkään sidoksissa sukupuoleen vaan yksilöiden taitoon ja kuntoon.

3. Voiko raskaana ollessaan miekkailla?

Yleisesti ottaen alkuvaiheessa kyllä. Raskaana olevat voivat myös osallistua yksityistilaisuuteen pelkästään sen tekniseen osaan ja olla mukana jalkatyöharjoitteissa. Miekkailu tapahtuu omalla vastuulla.

4. Tuleeko miekkaillessa hiki?

Ihan varmasti. Miekkailu on yllättävän intensiivistä ja miekkailussa käytettävät suojavarusteet takaavat hien nousemisen pintaan.

5. Voiko miekkailla ilman kenkiä?

Ei voi, kengät pitää olla. Miekkailualue on metallinen, eikä tunnu jalan alla mukavalta ilman kenkiä.

6. Mikä on miekkailun alaikäraja?

Alkeiskursseilla pidämme kiinni 7 v. alaikärajasta, mutta synttärimiekkailussa tai muissa yksityisryhmissä ei ole ikärajaa.

7. Millaisille ihmisille miekkailu sopii?

Miekkailu sopii lähtökohtaisesti aivan kaikille. Varsinkin miekkailun aloittaminen vaatii kuitenkin jonkin verran keskittymistä, jotta liikkeet jäävät mieleen, joten kovin vaikeat keskittymisvaikeudet voivat häiritä lajin oppimista. Jokainen ihminen on kuitenkin yksilöllinen, eikä seura suoraan sano kuka voi tai ei voi harrastaa miekkailua. Erityisesti luonteeltaan uteliaat, pohdiskelevat ja analyyttiset ihmiset tykkäävät paljon miekkailusta.

Varusteiden hankinta

Alkeiskurssille osallistuva ei vielä tarvitse omia miekkailuvarusteita. Sisäpelikengät ja pitkät housut riittävät. Omien varusteiden hankkiminen tulee aloittaa noin puolen vuoden harrastamisen jälkeen. Alkuun pääsee, kun ostaa oman hanskan, maskin, johdon ja sähkömiekan. Nämä saa ostettua helposti seuran varustekaapista. Tästä voit kysyä lisää ryhmäsi ohjaajalta. Noin vuoden harrastamisen jälkeen tulee alkaa pohtimaan oman miekkailupuvun ostamista. Miekkailuvarusteet ovat halvempia kuin esimerkiksi jääkiekkovarusteet, mutta kuitenkin suhteellisen hintavia. Miekkailuvarusteet kuitenkin kestävät käyttöä ja kulutusta hyvin ja niiden jälleenmyyntiarvo on yleensä hyvä, joten kasvamista ei tarvitse turhaan pelätä.

Varusteiden ostaminen onnistuu joko seuran varustemyyntikaapista (tietyt varusteet tai tilaukset) tai suoraan miekkailuvarusteita myyvästä verkkokaupasta. Esimerkiksi suomalainen verkkokauppa miekkailutarvike.fi lähettää varusteita nopeasti Oulusta.

Lisenssit

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto on asettanut lisenssit pakollisiksi kaikille miekkailua harrastaville. Lisenssejä on kahta sorttia, joko kilpailu- tai harrastelisenssi. Seura ostaa kauden alussa harrastelisenssit kaikille jäsenilleen. Kilpailulisenssi tulee ostaa itse. Lisenssin voi ostaa joko vakuutuksen kanssa tai ilman. Kaikkien seuran jäsenien tulee rekisteröityä itse SuomiSport -palveluun. Harrastelisenssin hankkiminen ei estä sen ”korottamista” kilpailulisenssiksi myöhemmin, jos urheilija haluaakin lähteä kilpailuihin. Ole nopea ja hanki lisenssisi heti!

Lisenssi on voimassa 1.9.2020-31.8.2021

Hinnat ovat:

 • Harrastelisenssi aikuiset 20 €
 • Harrastelisenssi lapset 10 €
 • Kilpailulisenssi aikuiset 55 €
 • Kilpailulisenssi lapset 30 €

Lisenssin oston yhteydessä on myös mahdollista ostaa vakuutus, joka maksaa erikseen.

Ohje:

 1. Mene osoitteeseen www.info.suomisport.fi
 2. Luo itsellesi tili ja kirjaudu sisään (kaikki seuran jäsenet)
 3. Valitse lisenssin osto (vain kilpailevat)
 4. Valitse lajiksi miekkailu
 5. Valitse lisenssityyppi (kilpailu)
 6. Valitse seuraksi Turun Miekkailijat
 7. Valitse vakuutus tai “en tarvitse vakuutusta”
 8. Suorita maksu
 9. Kirjaudu ulos ohjelmasta
 10. Homma hoidettu!

Jos lisenssin hankkiminen ei onnistu tai sinulla on muuta kysyttävää, ota yhteyttä!