Varusteet ja lisenssit

Varusteiden hankinta

Alkeiskurssille osallistuva ei vielä tarvitse omia miekkailuvarusteita. Sisäpelikengät ja pitkät housut riittävät. Omien varusteiden hankkiminen tulee aloittaa noin puolen vuoden harrastamisen jälkeen. Alkuun pääsee, kun ostaa oman hanskan, maskin, johdon ja sähkömiekan. Nämä saa ostettua helposti seuran varustekaapista. Tästä voit kysyä lisää ryhmäsi ohjaajalta. Noin vuoden harrastamisen jälkeen tulee alkaa pohtimaan oman miekkailupuvun ostamista. Miekkailuvarusteet ovat halvempia kuin esimerkiksi jääkiekkovarusteet, mutta kuitenkin suhteellisen hintavia. Miekkailuvarusteet kuitenkin kestävät käyttöä ja kulutusta hyvin ja niiden jälleenmyyntiarvo on yleensä hyvä, joten kasvamista ei tarvitse turhaan pelätä.

Varusteiden ostaminen onnistuu joko seuran varustemyyntikaapista (tietyt varusteet tai tilaukset) tai suoraan miekkailuvarusteita myyvästä verkkokaupasta. Esimerkiksi suomalaiset verkkokaupat lähettävät varusteita nopeasti, miekkailutarvike.fi Oulusta ja allstarfinland.fi Helsingistä. Lisäksi esimerkiksi saksalainen verkkokauppa Lieffertz lähettää varusteita Suomeen. Ryhmien ohjaajat auttavat mielellään varustekysymyksissä!

Varusteita ostaessa tulee koon lisäksi huomoida niiden vahvuus. Vanhempien ikäsarjoissa tulee olla vahvemmat varusteet kuin nuorten lasten ikäsarjoissa. Vahvuus ilmaistaan Newton (N)-merkinnällä. Vaatteita hankkiessa tulee myös huomioida miekkailijan kätisyys (oikea/vasen) ja aselaji (TMÅF:issa suurimmalla osalla kalpa). Miekkoja on myös eri pituisia. Nuorimpien miekkailijoiden sarjoissa miekkaillaan niin sanoituilla miniaseilla ja vanhempien sarjoissa normaaleilla eli isoilla aseilla. Alla olevassa taulukossa näkyy varusteiden vaatimukset ikäsarjojen mukaan jaoteltuna.

SarjaPlastronTakkiHousutMaskiAse
U20800N, FIE800N, FIE800N, FIE1600N, FIE, kaksoiskiinnitysIso
U17800N, FIE800N, FIE800N, FIE1600N, FIE, kaksoiskiinnitysIso
U15800N, FIE350N350N350NIso
U13800N, FIE350N350N350NMini
U12800N, FIE350N350N350NMini
U11800N, FIE350N350N350NMini
U9800N, FIE350N350N350NMini

Kisoihin lähtijän muistilista:

Kilpailuihin lähdettäessä täytyy olla hieman enemmän varusteita kuin omalla salilla harjoitellessa. Alla kilpailuihin lähtijän suuntaa antava varustelista.

 • Maski
 • Hanska
 • Sisäpelikengät
 • Miekkailuvaatteet
  • Takki
  • Housut
  • Plastron (alusliivi)
  • Miekkailusukat (pitkät valkoiset sukat, esimerkiksi jalkapallosukat toimii hyvin)
 • Vartalojohto eli körppäri 3x (ihan minimissään 2x, mutta varusteiden rikkoutumisen vuoksi 3x tai enemmän parempi)
 • Miekka 3x (ihan minimissään 2x, mutta varusteiden rikkoutumisen vuoksi 3x tai enemmän parempi)
 • Lisäksit hyvä olla mukana:
  • Korjausvälineet; pieni ruuvimeisseli, kuusiokoloavain, kärkiruuveja, isojousia, pikkujousia, vaihtokärkiä
  • Eväitä; nopeita välipaloja, kuten hedelmiä, leipää, jogurttia, välipalapatukoita, täyttävämpää ruokaa, kuten pastaa tai pastasalaattia tms., urheilujuomaa ja vesipullo (Karkit ja muut herkut ovat huonoja kisaeväitä. Ne eivät pidä täytenä ja aiheuttavat väsymystä. Toki niitä voi ottaa mukaan kisan päätyttyä naposteltavaksi.)
  • Suihkuvälineet; pyyhe, suihkusandaalit, saippua, vaihtovaatteet

Lisää tietoa varusteista, niiden hinnoista ja muista turvallisuus ym. vaatimuksista Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton sivuilla.

Seuraverkkarit

Tyylikkäät seuraverkkarit ovat tilattavissa suoraan Stadiumin verkkokaupasta:

Verkkokaupasta löytyy seuraverkkarit, treenipaitoja, shortseja ja huppareja. Kaikista tuotteista on erikseen lasten, naisten ja miesten koot. Verkkokappaostoksissa on kuluttajansuojalain mukaisesti 14 päivän palautusoikeus.

Lisenssit

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto on asettanut lisenssit pakollisiksi kaikille miekkailua harrastaville. Lisenssejä on kahta sorttia, joko kilpailu- tai harrastelisenssi (poislukien alle 13-vuotiaiden kilpailu-harrastelisenssi, mikä kattaa sekä harrastamisen, että kilpailemisen). Seura ostaa kauden alussa harrastelisenssit kaikille jäsenilleen. Seuran ostaessa lisenssit, ne eivät sisällä vakuutusta, vaan jokainen miekkailija on itse velvollinen huolehtimaan kamppailulajin harrastamisen kattavasta vakuutuksesta itse. Vakuutuksen voi hankkia joko Suomen miekkailuliiton kautta SuomiSport -palvelusta tai suoraan omasta vakuutusyhtiöstä.

Kilpailulisenssi tulee ostaa itse. Lisenssin voi ostaa joko vakuutuksen kanssa tai ilman. Jokaisella miekkailussa kilpailevalla tulee olla kamppailulajissa kilpailemisen kattava vakuutus. Kaikkien seuran jäsenien tulee rekisteröityä itse SuomiSport -palveluun. Harrastelisenssin hankkiminen ei estä sen ”korottamista” kilpailulisenssiksi myöhemmin, jos urheilija haluaakin lähteä kilpailuihin. Yksittäisiä kilpailuja varten voi ostaa myös niin kutsutun ”try-out” kilpailulisenssin, mikä on voimassa yhden kilpailuviikonlopun ajan. Ole nopea ja hanki lisenssisi heti kauden alussa!

Lisenssi on voimassa 1.9.-31.8.

Hinnat ovat:

 • Harrastelisenssi aikuiset 20 €
 • Harrastelisenssi nuoret 10 €
 • Harraste-kilpailulisenssi lapset alle 13-vuotta 18 €
 • Kilpailulisenssi aikuiset ja nuoret 60 €
 • Kansallinen toimitsijalisenssi (ohjaajat, vapaaehtoiset jne.) 10 €

Lisenssin oston yhteydessä on myös mahdollista ostaa vakuutus, joka maksaa erikseen.

Ohje:

 1. Mene osoitteeseen www.info.suomisport.fi
 2. Luo itsellesi tili ja kirjaudu sisään (kaikki seuran jäsenet)
 3. Valitse lisenssin osto (vain kilpailevat)
 4. Valitse lajiksi miekkailu
 5. Valitse lisenssityyppi (kilpailu)
 6. Valitse seuraksi Turun Miekkailijat
 7. Valitse vakuutus tai “en tarvitse vakuutusta”
 8. Suorita maksu
 9. Kirjaudu ulos ohjelmasta
 10. Homma hoidettu!

Jos lisenssin hankkiminen ei onnistu tai sinulla on muuta kysyttävää, ota yhteyttä!