Seuran historia
Seuran perustaminen
Turussa, kahvila Lehtisessä, syksyllä vuonna 1938 kokoontui miekkailusta kiinnostuneita upseereita Turun Porin rykmentistä sekä ylioppilaita ja koululaisia. Päätettiin perustaa miekkailuseura Turun Miekkailijat r.y. ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin eversti Wäinö Polttila sekä sihteeriksi Jori Larinkari.
Perustamisajankohtana 1930-luvun lopulla seurassa oli 60 jäsentä, joista yli puolet kaatui talvisodassa puheenjohtaja Polttila mukaan lukien. Sotien jälkeen ranskalainen Roger Blanc ja suomalainen Kauko Jalkanen valmensivat turkulaisista uuden miekkailijapolven.
Harjoittelupaikat
Alkuvuosina miekkailua harjoitettiin koulujen liikuntasaleissa ympäri Turkua. Cygnaeuksen koululta siirryttiin 1970-luvun lopulla ensimmäiseen pitkäaikaisempaan harjoittelupaikkaan, Runosmäen palloiluhalliin.
1980-luvun puolessa välissä Runosmäestä siirryttiin Katedralskolanin suurehkoon jumppasaliin. Varusteita jouduttiin säilyttämään pihan toisella puolella sijaitsevassa vanhassa, kylmässä wc:ssä ja se vaikeutti harjoittelua. Varusteiden raahaaminen talvisin lumen keskellä vaati miekkailijoilta erityistä innostuneisuutta.
Vuonna 1991 tapahtui suuri muutos Turun Miekkailijoiden toiminnassa, saimme oman salin Wärtsilän liikuntakeskuksesta. Vuosien jälkeen meillä oli oma sali neljällä kiinteällä alueella, varustekopit samassa tilassa ja lisäksi vielä lämmittelysali peileineen käytössä! Onni Wärtsilän tiloissa jäi seitsemään vuoteen, koska halli purettiin ja tilalle rakennettiin asuinhuoneistoja. Näin ollen vuonna 1998 jouduimme muuttamaan uusiin tiloihin.
Tällä kertaa saimme entistä suuremmat tilat Alfan liikuntakeskuksesta, seinänaapureinamme oli mm. painijoita, nyrkkeilijöitä, pöytätennispelaajia ja voimistelijoita. Jouduimme kuitenkin luovuttamaan salimme voimistelijoille ja muutimme täysin omaan saliin vuonna 2000.
Nykyiset tilamme Parkin kentän miekkailustudiossa remontoitiin kesällä 2013 ja harjoittelu jatkuu entistäkin innokkaammin entistä tarkoituksenmukaisemmassa pikku salissamme.
Jäsenistö
Turun Miekkailijoiden jäsenmäärä on 1980-luvun alusta pysynyt sadan henkilön tienoilla. Koska miekkailu on pieni laji, seura kuuluu sadankin jäsenen voimin Suomen suurimpien seurojen joukkoon.
Erityisen mielenkiintoista on ollut havaita, että miekkailuinnostus ja – harrastus on siirtynyt useasti myös seuraavalle sukupolvelle. Ehkä tästä johtuu Turun Miekkailijoiden leppoisa harrastusilmapiiri, jota joskus Pääkaupunkiseudun hieman pragmaattisemmissa seuroissa ihmetellään
Yhtenä merkittävimmistä asioista seuran kehityksessä on ollut niin miekkailijoiden kuin miekkailijoiden vanhempien talkoohenki. Ilman tätä vapaaehtoistyötä seuramme elinvoimaisuus ei olisi ollut näin hyvä. Toinen tärkeä taustatekijä on ollut Turun kaupunki, joka on suhtautunut pienen seuran pyrkimyksiin ja tarpeisiin todella ymmärtäväisesti. Kaupunki on tukenut seuran toimintaa niin taloudellisesti kuin tilojen järjestämisenkin kautta.
Puheenjohtajat
Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi vuonna 1939 valittiin eversti Wäinö Polttila ja sihteeriksi diplomi-insinööri Jori Larinkari. Polttilan kaaduttua talvisodassa Larinkari valittiin vuoden 1940 lopulla uudeksi puheenjohtajaksi. Häntä seurasivat eversti M Strömberg vuonna 1941 ja sen jälkeen kenraalimajuri Arvid Appelgren. Vuonna 1943 seuran puheenjohtajaksi valittiin legendaarinen Arne ”Antti” Andrésen, joka jatkoi tehtävässä 40 vuotta aina vuoteen 1983 asti. Tällöin Nils-Åke Trapp astui seuran johtoon ja Antti Andrésen siirtyi kunniapuheenjohtajaksi. Arto Soilamo oli seuraava pitkäaikainen puheenjohtaja vuosina 1991-2001. Häntä seurasivat Ilpo Penttinen vuosina 2001-2010 ja Risto Kaski vuodesta 2010 eteenpäin. Risto Kasken jälkeen puheenjohtajana toimi monivuotinen seura-aktiivi Tero Hakkarainen. Hakkaraista tehtävässä seuraa Heikki Saarento, joka on seuran nykyinen puheenjohtaja.
Toimintaprosessimme
Turun Miekkailijat pyrkii opettamaan urheilumiekkailua jäsenilleen, taaten rennon ja mukavan seurailmapiirin sekä onnistumisen iloa. Seura tarjoaa toimintaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin sekä harrastuksena että kilpaurheiluna.
Miekkailu aloitetaan seurassa alkeiskurssilta, jonka jälkeen lajia jatketaan seuran ohjatuissa ryhmissä tai omatoimimiekkailijana vapaamiekkailu vuoroilla. Seura pyrkii kehittämään jäseniensä urheilullisia ominaisuuksia ja tuomaan heille liikunnan ja onnistumisen iloa. Miekkailijoiden taitoja pyritään kehittämään niin, että hän voi halutessaan harjoitella tavoitteellisesti ja pärjätä miekkailukilpailuissa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.
Arvot ja visio
Arvot
Mahdollistaa monipuolinen miekkailun harrastaminen ja edistää miekkailukultuuria, hyvää käytöstä ja toisten huomioon ottamista. Varmistaa tasa-arvoinen, päihteetön ja niin fyysisesti kuin henkisestikin turvallinen harrastaminen.
Visio
Säilyttää vakiintunut asema Varsinais-Suomen urheilutoiminnassa ja olla yksi johtavista miekkailuseuroista Suomessa.